oblastní žebříček Ještědské oblasti

20.10.2002, Podkost

ukázka mapy H21L

Pořadatel: SOK TJ Turnov
Mapa: Kost jih 2000, M 1 : 10 000, E 5 m

     12.kolo VČP ve Vamberku se mi moc nelíbilo, a tak jsme si s Cholerou jeli zpravit chuť na skály kolem Kosti. Počasí vyšlo nádherně, tedy ne déšť jak včera, ale azůro a i relativně na sluníčku teplo. Barevné listí na stromech v podhradí, každou půlhodinu jako časové znamení hradní fanfáry a u hospody na shromaždišti zhruba něco přes tři sta lidí, všechno vypadalo jako nádherná podzimní orientační idyla.
      Organizace závodu nás vrátila o pár let zpátky. Všechno jednodušší než u nás, nehrála muzika, fronta na prezentaci, na infopanelu na stěně kiosku šest A4 se startovkou a ukázka mapy. No, východočech je hold zvyklý na jiný standart. Za zmínku taky stojí, že nikde nebyla uvedena vzdálenost na start. Ale věděli jste, že do cíle je to 500 m a z cíle na start 700 m. Logicky jsme mysleli, že na start je to tedy 1,2 km. No a ono to bylo 200 m. Ale k závodu.
      Tratě stavitel připravil hezké. Postupy na volbu v tomto skalnatém terénu snad nejde nepostavit, a taky dohledávky občas byly zajímavé. Bohužel ač je prostor kolem Kosti čerstvě přemapován, tak pořadatelé použili mapu z let dávno minulých (2000), což na některých místech bylo docela znát. Konkrétně hned první kontrola H21L byla kvůli nepřesnosti mapy nešťastně zvolená. Sice 95% postupu bylo v pohodě, ale dohledávka stála za prd. To, že neprůlezný hustník byl slušně průběžný a na jeho konci se nacházela rozpadlá oplocenka, která kvůli kolečku kontroly na mapě nebyla vidět, to se po tom, co jsem si myslel, že jsem o 3 vrstevnice výš ještě dalo napravit. Ale
      pata kupy mezi světle zelenými fleky, které zřejmě za ty dva roky výrazně zhoustly téměř až k tmavě zelené, kdy kontrola byla hezky schovaná za jedním ze smrčků, to zamrzí a dost lidí na tomto dvouminutovém postupu dost a dost minut nechala. Morál tímto dost upadl, když mě a borce přede mnou doklepl na jedničce borec za mnou.
      No ale protože účelem návštěvy tohoto závodu bylo pořádně si naposledy letos zamapovat, nenechal jsem se rozladit a v podstatě sám jsem pak doběhl celou 8 km trať.
      Tento závod se mi opravdu líbil a přenesl jsem se nad nedostatky v mapě i na shromaždišti, jakými bylo třeba otevření občerstvení až po desáté hodině. Výsledky nic moc. Teda já jsem zaběhl svůj stantart 9 min/km, takže spokojenost, ovšem Cholera dostal od Zuzánka čočku kolem 13 minut (převážně však svými chybami), na což po sérii vítězství ve VČ poháru nebyl až tak připraven.

Výsledky kategorie: H21L        8.0km  280m 24k - celkem 52 závodníků
1.Zuzánek Zdeněk TJ Tatran Jablonec n TJN5901 55.01
16.Janda Martin KOB Dobruška DOB8002 67.44 + 12.43
27.Leštínský Tomáš KOB Dobruška DOB7801 72.22 + 17.21

(DOB7801)