MČR LOB KT + Žebříček A,B LOB klasika

28.-29.1.2017

H21BH21B

Pořadatel: TJ OOB Zlaté Hory
Mapy: Férovka, Vyhlídka (1:10000, 1:15000, E 5m)

     Poslední lednový víkend byly na programu LOBy za pořadatelství Zlatých Hor na Rejvízu. Počasí bylo excelentní, po oba dny jasno, v neděli dokonce i teplo (auto ukazovalo +5°C), když sobotní vídrholec utichnul. Centrum na chatě Férovka nemělo chybu, přijemnou restaurací počínaje a půjčovnou lyží konče. Všechno bylo připraveno ke kvalitnímu sportovnímu zážitku.
     Jen toho sněhu bylo tak nějak podobně, jako na našich LOBech blahé paměti (fotky z okolí centra - 1, 2, 3). 5-10 cm vskutku není mnoho a pořadatelské varování ohledně použití lety prověřených LOBáckých lyží namísto letošních žhavých novinek s bezvadnou skluznicí bylo na místě. Obzvlášť na jedno místo moje lyže budou vzpomínat. Bylo kousek za centrem a museli tama projet při závodě opravdu všichni. Pracovně jsem ho nazval Krtkova louka. Ztěží se tam na těch sto metrech našel metr čtvereční bez krtince. Ale i to k tomuhle sportu patří. Třeba v neděli na klasice jsem na postupu na 5 naopak velmi ocenil tulení pásy z mechu a borůvčí, díky nimž se čárka do kopce stala "jetelnou".
     S výškou sněhové pokrývky souvisí i úprava a především hustota stop. Některé internetové portály turistickému okruhu na Rejvízu (cesta tam a po druhé straně potoka zpět) říkají hustá síť stop, no u nás tomu říkáme řídká, případně se o síti vůbec nezmiňujeme. Stavitel si však nic nenalhával, a i když měl k dispozici v podstatě jen to kolečko a asi šest malých louček uvnitř lesa, připravil docela hezké tratě, které prověřily především běžeckou stránku. O mapě to moc nebylo, i když i na tu bídu se volby levá/pravá našly. Na těch vnitřních loukách pak čekalo na závodníky kromě pár čísel sněhu navíc klidně i několik kontrol. Zde pak došlo i na mapu, aby bylo jasné, ke kterému lampionu závodník vlastně míří. Za to vytěžení maxima z v podstatě ničeho si stavitel zaslouží nehynoucí slávu.
     Shrnuto, podtrženo, enormní pořadatelské úsilí před i během závodu přineslo ovoce a většina závodníků musela být se závody spokojená. Já jem byl, i když v těch H21B to mám jako vždy zas blíž ke konci výsledkové listiny.

(DOB7801)