Valentýnské motání

6.2.2016, Ústí nad Orlicí

E

Pořadatel: KOB Ústí nad Orlicí
Mapa: U Tiché Orlice (1:4000, E 2m)

     Je za námi první letošní orienťák. Valentýnské motání je již tradiční akcí v Ústí nad Orlicí, a jako každoročně jsem si ji nenechal ujít, stejně jako i někteří další členové DOB.
     Tento ročník jsme se přesunuli z centra města na periferii k Sporthotelu, kde pořadatelé našli důstojné zázemí.
     Před třemi lety se mi v tomto prostoru o panák podařilo zvítězit a získat tak nehynoucí slávu. Samozřejmou ambicí tak pro mě byla minimálně bedna. Pohled do startovní listiny ale byl z tohoto pohledu pro mě poměrně smutný, protože bylo jasné, že díky stoupající popularitě závodu běžecky táhnu s každým ročníkem za kratší a kratší konec. Smutný byl i výběr občerstvení, kdy bylo na výběr mezi rumem, rumem, rumem, případně rumem, vodkou nebo whiskou. No fernet, no fun! :(
     Závod spočívá v sebrání všech kontrol v libovolném pořadí, pouze po prvních pěti, druhých čtyřech, třetích třech, dalších dvou a závěrečné jedné kontrole je třeba se na startu občerstvit. Musím říct, že tento systém mi úplně nesedí a předchozí taktika 5x3 mi přála víc. Každopádně po pomyslném startovním výstřelu jsem vyrazil s davem nazdařbůh vědom si toho, že hrajeme na sekundy. Můj dav si to hodně ostrým krokem směřoval k 44. Tedy za řeku, kde nám záludný stavitel připravil šest kontrol. Vzpomeňmě na pravidlo občerstvit se po páté sebrané kontrole a vyjde nám, že tu poslední, co je nejdál, vzít nemůžeme. A co hůř, musíme se tam pak ještě vrátit! Takže 44 vezmu až časem, třeba v tandemu s 31 v předposlední rundě. První nalezená kontrola letošního roku pro mě byla 42, hustník v bažině. Jak příznačné! :) Od poslední 36 k občerstvení jsem měl na přemýšlení, co se zbytkem závodu, celých 1.3km. Čtyřku vezmu na stadionu, trojku doberu stadion + 34, dvojka už byla rozmyšlená a poslední bude 32. Plán byl jasný, teď jen to co nejrychleji oběhnout. O kilák dál jsem ale tento smělý plán přehodnotil s tím, že oběhnout to bude muset stačit.
     A nakonec to stačilo jen na bramborovou pozici. 7.4km za 40 minut není úplně lehkoatletický výkon, i přesto mě nepředběhl žádný s těch mlaďáků, ze kterých jsem měl před startem největší vítr. Na prdel mi dal jen vítěz Starouš, jemuž zdatně sekundoval Roman Moskva, na třetí místo se probojoval neznámý vojín. V děvčatech dobré jméno klubu hájila především Dita, jejíž zranění v druhém kole ji bohužel vyřadilo z boje o přední umístění, a tak je dobrušskou jedničkou pro letošek Bára a dvojkou Radka!
     Závodu si všimla i lokální média.
     

kategorie DE - 19 závodníků
      1. Kopecká Anna 43.58
     6. Fátorová Barbora 53.05
     18. Khýnová Radka 87.50
      Štěpánová Dita nedokončila
     
     kategorie HE - 23 závodníků
      1. Fátor Jan 37.42
     4. Leštínský Tomáš 40.45
     

(DOB7801)