Mistrovství ČR na dlouhé trati

27.04.2002, Bedřichov n/Nisou

ukázka mapy H21 - 1.okruhukázka mapy H21 - 2.okruhukázka mapy H21 - 3.okruh

Pořadatel: Tatran Jablonec
Mapa: Maliník, M 1 : 10 000, E 5 m

     Poznámka: k dispozici jsou 3 ukázky map H21 a reportáž ČT-1 (Branky, body, vteřiny) (formát AVI, komprese MPEG-4, 2.1 MB), kterou pak dávali večer v hlavním zpravodajství
     
      Ač Kunvald tento víkend pořádal 5.kolo VČP, já s Ondrou jsme vyrazili na MČR DT v autobuse spolu s výpravou PHK a pár dalšími oddíly. Už od rána mírně sem tam poprchávalo a teplo vypadalo taky jinak. I největším borcům pak tuhnul úsměv, když jsme přijížděli do Jablonce a venku lilo jak z konve. No ale nakonec se počasí umoudřilo a po pár sněhových vločkách začalo být docela hezky.
      Protože jsme přijeli vcelku v předstihu, vyrazili jsme na prezentaci. Tam po mě chtěli kromě poctivě předem zaplaceného startovného i za půjčení 2 čipů pro oba (trať H21 měla 3 okruhy) 120 Kč. No tohle kdyby pořadatelé uvedli do rozpisu, že si závodníci mají vzít další dva čipy, tak bych to tak udělal a nesháněl další nehorázné peníze. No ale jinak shromaždiště bylo na vysoké úrovni. Byly zajištěny kryté šatny, bufet, rozhlas, prostě super. Jen záchodů bylo prý málo, ale to nemůžu posoudit, protože jsem je nepoužil.
      No ale pak přišla desátá hodina a my jsme hromadně odstartovali. To bylo taky naposledy, kdy jsem své soupeře viděl. Pak už jsem se těch 23 km a 1135 m kopců protloukal sám. Ale trať byla nádherná ! V rozpise avízované rozhledy do okolí nezklamaly a já jsem se v průběhu 3.okruhu kochal (protože už jsem nemoh běžet).To, že je to dlouhá trať, toho využil stavitel dokonale, a jen málo postupů bylo kratších než 0,5 km. Na každém postupu byla zásaní volba. Ne jako minulý týden v Náchodě, ale opravdu volba, kde se dalo ztratit i několik minut. Mapa byla velmi přesná, nicméně malou výhradu bych měl. Na to, že mapa byla desítka, byla poměrně značně a hlavně zbytečně zgeneralizovaná. Příklad: často se stávalo, že kontrola byla u výrazného kamene, kolem kterého (podle mapy) široko daleko žádný jinak podobně výrazný kámen nebyl. Žádný problém. Ale když tam člověk přibíhal, tak potkával množství různých kamenů různých velikostí, kde ten jediný výrazný v mapě byl podobný deseti dalším okolo. Ale dalo se na to zvyknout (po 10 km už jsem tam byl jako doma), pokud člověk pochopil, co tím mapař zamýšlel.
      Celkově se mi závod moc líbil, i když těch posledních 5 km bylo ekonečných. Při výstupu na 16 kontorolu 3.okruhu jsem se pomalu začínal bát, že nestihnu limit 300 minut, ale nakonec se zdařilo. Škoda, že jsem si po závodě neužil víc kvalit shromaždiště, protože lidi v autobusu čekali už jen na mně, až přiběhnu z lesa, ale nevadí. Z tohohle závodu mám na dlouho skvělé orientační zážitky, a pokud ranking dá, snad se příště opět jako outsider vydám na pořádný OB, kterým MČR DT určitě je.

Výsledky kategorie: H21 - 66 závodníků         
1 TBM Čech Radovan 160.31
51 DOB Čáp Ondřej 252.47
53 DOB Leštínský Tomáš 295.07

(DOB7801)