5. a 6.slovenský rebríček 2005

18.-19.6.2005, Smolenice

M21BM21B

Pořadatel: TJ Rapid Bratislava
Mapa: Driny - Jahodník, 1:10000, E 5m

     Ne že bych měl něco proti MČR KT, nebo pořadatelům z Vysočiny, nicméně x-krát za sebou jezdit do prostoru +-50 km je otrava a navíc se v tamních lesích nudím. Když se pak jen o kousek dál v Malých Karpatech běží prestižní slovenský žebřík, v terénu s jeskyněmi (a to jakože jeskyněmi, žádné trapné ďolíky do země), skalami, kameny, kroutícími se vrstevnicemi, umělými hrázemi a náspy, to všechno ve vysoké trávě a listnatém lese, tomu ani náhodou nemůže Vysočina konkurovat - a kam pojedu bylo jasné.
      V kempu Jahodník u jediné západoslovenské zpřístupněné jeskyně Driny našli bratislavští pořadatelé za nádherného slunného lehce větrného počasí dostatečné zázemí; že to je už kemp zaměřený na turisty, ocenili jsme asfaltové parkoviště a lidové ceny v restošce "U poľovníka". A že nás po oba dny čekaly zkrácené tratě, víkend se zdál dobře rozběhnutý.
      Jak jsem už popsal výše, terén byl orientačně daleko hodnotnější, než Vysočina. O to se postaral kromě stavitelů tratí i tandem mapařů, který odvedl poměrně solidní práci až na pár míst (samozřejmě s kontrolami) jakoby postihnutých bermudským syndromem, na což jsme ale na Slovensku zvyklí. Pro každého to bylo ale jiné místo v lese, já si vylosoval čtyřku. První tři kontroly byly v podstatě v pohodě, pak jsem ale zažil kufr, a to takový, že jsem se nedokázal najít. Podle mapy jsem měl jít někam v mírném traverzu asi 200 m, kontrola velký šutr. Vyrážím baj voko ve směru vědom si toho, že kontrola je o jednu vrstevnici výš. Po odhadované vzdálenosti a výšce vidím kámen, u něj kontrola. Výborně, razím, ale co to, má nějaký špatný kód?! Kde to jsem? Aha, šel jsem moc do kopce, jsem u těch šutrů nad. Vyrážím z kopce dolů, už ho vidím, kámen svítí do dálky... ale kontrola nikde! Sakryš, co se to děje? Kde to jsem? Tady je u toho kamene prohlubeň jak kráva... proč ji tu v mapě nikde nevidím? Pomoc! Začal jsem kroužit kolem ve snaze nalézt nejaký záchytný bod. Marně. Viděl jsem tam kolem postávat několik běžců, ale z jejich chování bylo zřejmé, že jsou na tom velmi podobně. Stop. Zpět k trojce nejdu, tak zoufalý ještě nejsem. Takže zkusím jít nahoru na kopec, je tam cestička, tam bych se mohl chytit. OK. Jdu pomalu do kopce a sleduji, jestli se nechytnu. Po chvíli začínám být nejistý, jestli jsem cestičku v té trávě nepřehlédl. Po sto metrech najednou koukám, že míjím nějakou kontrolu. Jak na potvoru tu ale není nikdo, koho bych se zeptal. Co že je to za kód? Wow! Vždyť tuhle hledám! Tak teď
      skutečně koukám jak puk a mapa mi v ruce přichází naprosto zbytečná. Se ztrátou 6 minut pokračuji v závodě.
      Další dvě kontroly jsou v pohodě, pak ale přichází něco, s čím jsem naprosto nepočítal, a to 1,6km dlouhý postup, a světe div se, dokonce s několika volbami! Cool! Nějak jsem se cestou potkal s borcem, co šel 2 minuty a 4 minuty za mnou, no vytvořili jsme fungující volnou kooperaci a lokálně tak potlačili některé další nepřesnosti mapy. Pak ale přišel další delší postup, kde jsme se rozdělili a naše výhoda byla fuč. Projevilo se to tak, že další jsem našel první já (vlezl jsem náhodou do toho samého průlezu, který myslel i mapař a stavitel), když jsem se prokousal kamenným polem pod skálou dolů, ukázal jsem ji borci dvě minuty za mnou, no a s borcem -4 jsme se minuli ještě nad průlezem, když si myslel, že já jdu zle a hledal ji 7 minut o kousek vedle. Ztrátu jsem tak alespoň částečně stáhl a došel si tak pro šesté místo.
      Sobotní závod se mi na dlouho vryje do paměti, neboť u nás se těžko stane, že bych zabloudil a ještě takovýmto způsobem. Orientační kvalitu závodu pak posoudím lehce, tedy pokud jsem se neztratil, byla to nuda a běžák. Tento závod byl orientační s velkým O, mě se velmi líbil a už na trati jsem věděl, že jsem si tento víkend zvolil dobře!
      Druhý den, stejná mapa, lehčí tratě... tedy neztratil jsem se. Jen ve dvou dohledávkách jsem byl hodně nejistý, to v místech, kde to skutečně bylo trochu pohádkové a ztráceli tu opět všichni. Některé dohledávky naopak byly velmi vypečené, hlavně jedna, kde sice už z dálky bylo jasné, že kontrola je mezi dvěma srázky tvořícími slepý průchod do zatáčky, nicméně lehká klaustrofobie a kontrola schovaná skoro pod kamenem, co právě zaslepoval ten průchod... paráda!
      Opět jsem si došel pro zasloužené šesté místo a po krátké rekonvalescenci a vyhlášení výsledků jsem pln dojmů a nadšení vyrazil k domovu. Výsledky jsou opět jen DOB za ATU Košice a opět celkové za oba dva dny.

Výsledky kategórie : M 21- B - 22 závodníků                1.E        2.E    Cel. 2.E
1.Sikora Tomáš TJ Slávia Žilinská u VZA7003 62.16/1 46.20/3 108.36/1
6.Leštínský Tomáš Klub OB Akademik TU TKE7801 69.52/6 52.10/8 122.02/6

Výsledky kategórie : W 21- E - 3 závodníků 1.E 2.E Cel. 2.E
1.Fedorová Katarína Klub OB TJ Sokol Pez SPE7451 78.56/1 53.12/1 132.08/1
3.Labašová Katarína Klub OB Akademik TU TKE8351 98.24/3 75.09/3 173.33/3

(DOB7801)