4. a 5.závod ŽA,B Morava

28.-29.5.2005, Vojtíškov

H21A-sobotaH21A-neděle

Pořadatel: Severka Šumperk
Mapy: Boží bouda, Sviní hora, 1:10000, E 5m

     Závody, které proběhly o tomto víkendu, si jistě bude mnoho lidí dlouho pamatovat, no i mě resuscitace trvala trochu déle, než je obvyklé. Ale vezmu to od začátku.
      Rozhodování se mezi béčkama někde v tramtárii a áčkama skoro "za barákem" bylo pro mě jednoznačnou záležitostí, nehledě k tomu, že jsem měl tu čest kus lesa zmapovat, a tak jsem se chtěl podívat, jak to pak bude při závodě vypadat. Rosničky slibovaly na víkend azurovou oblohu a tropická vedra s teplotami nad 30°C, stavitel tratě pak po všech stránkách náročné tratě a pořadatelé z SSU kvalitní zázemí. Všechny tyto věci se pak staly skutečností. Louka na konci Vojtíškova nabízela nejen dostatek prostoru pro oddílové stany, v polní restošce bohatý sortiment občerstvení, toiky, cíl, ale i krásné výhledy do okolí, prostě super, no a tak jsem v dobré náladě čekal na svůj start.
      V sobotu se běžela krátká trať a myslím, že se vcelku povedla. Teda kdo stíhal to množství detailů v mapě číst, neztrácet se a i k tomu běžet do kopce, ten vyhrával. Závodníci si užili většinou bílého, lehce klackoidního a těžce kupkovatého lesa na výškové úrovni shromaždiště, nechyběl jeden menší horský hustník, nějaké to prameniště, samozřejmě vrstevnice, před koncem poslední metry mezi humus remízky a dlouhý doběh. Že jsem šel mimo soutěž, moc jsem se trati nevěnoval a spíš jsem studoval kolegovo zpracování prostoru, a tak můj čas dnes patří na úplný chvost výsledkové listiny. I tak to byla pěkná hodinová procházka po lese, dokonce jsem nepřišel o touhu podívat se tam i v neděli, na "svůj" kousek mapy.
      Po závodě jsem jel na výlet a pak do hanušovické tělocvičny. Přespal jsem tam už z pátka na sobotu, a že nás tam bylo pět a půl, bylo to super. Teď se však v hale tísnila polovina republiky, druhá okupovala zbylé třídy a celé to tak trochu připomínalo MHD v době špičky. Takže jsem se po osprchování zbalil a vyrazil zpět do Vojtíškova přenocovat pod širákem. Noc byla teplá, v hospodě na shromaždišti to žilo, zpívalo se, pivo teklo, no prostě taková klasika vícedenních. :)
      Druhý den přišla na řadu klasická trať. Parametry H21A (12.5km a teoretických 550m) mi díky částečné znalosti terénu říkaly, že dnes to bude trochu náročnější než obvykle, což potvrzovali i postupně doběhnuvší závodníci (první přiběhl do cíle až v čase kolem 50). Zvěsti o brutálním krpálu, který je skutečně "větší, než jste doufali" se nesly shromaždištěm a kdo měl tu možnost, neváhal zakoupit carbosnacky a podobné energetické výdobitky, které kolem času 120, kdy jsem se chystal do lesa, už dávno spolehlivě došly. A když mi i stavitel dal přátelskou radu, ať piju, kdykoli potkám občerstvovačku, byl jsem velmi zvědavý, jaké to dnes bude. A bylo to báječné, teda aspoň ze začátku. Tratě nejdříve závodníky protáhly zelenožlutým humáčem, následovalo pár kratších traverzů následovaných jedním dlouhým, který vyžadoval soustředit se na mapu, aby člověk kontrolu nepřeběhl (pokud ale nepoužil moji účinnou taktiku, že teď poběžím sedm minut po vrstevnici, pak vyndám mapu z kapsy a podívám se, kde my asi tak kontrola bohla být). Vedro začalo být nesnesitelné a jazyk se mi lepil na patro. Ještě že kousek za tím traverzem byla na postupu o 50 výškových metrů výš občerstvovačka. A skutečně, u cesty stál stolček s kelímky, bohužel prázdnými a obsluha nikde. Že jsem nechtěl umřít dehydratací takhle brzo po staru, drze jsem zašmátral v batohu vedle stolku, vylovil poděbradku a řádně se napil. Abych to zkrátil, trať pokračovala do kopce až na jeho vrchol do mojí části mapy, potom kousek dolů, pak zas nahoru, dolů, nahoru, dolů.
      Když jsem měl na hodinkách 70 minut a u další občerstvovačky do sebe obracel jeden kelímek za druhým, myslel jsem si, že teď už jen nějak seběhnu dolů a budu v cíli. Jaký to omyl! Rozložením A3 mapy jsem utrpěl malý šok, když jsem zjistil, že jsem už možná i v polovině a kopce mě ještě čekají. Začal jsem řešit, zdali se nemám vydat do cíle, přece jen ranking z toho stejně nebude, síly rapidně ubývají, je horko, na svém kousku už jsem byl a vůbec. Prozkoumal jsem zbytek tratě. Jedna kontrola byla ještě na mojem kousku, pokračoval jsem tedy pomalu dál. Volba postupu už mě nezajímala, jakož ani ostatní aspekty normálního závodu, jedniné, na co jsem se soustředil, bylo navštívit všechny občerstvovačky cestou na zbývající kontroly - to byl ideální postup. Když pak na jedné chyběla voda, ani jsem neměl sílu se za to na pořadatele zlobit.
      Nakonec jsem došel. A překvapivě ne poslední, za mnou je kromě pár lidí i skoro polovina kategorie disk, když tuto fyzicky extrémně náročnou trať vzdali. Toto malé morální vítězství mě trochu potěšilo, naopak mě nepotěšilo, že mi už sbalili hospodu a já hladový, unavený, ale spokojený vyrazil domů. A hodnocení? Nejel jsem si zazávodit pro body, ale pro potěšení, a že jsem trochu masochista, závod se mi velmi líbil, protože ne často se pořadatelům podaří, abych v lese skoro umřel. Musím taky ocenit na tratích volbu postupů, kontroly lehce schované, mapa pěkná a přesná (přece si ji nebudu kritizovat...), prostě opravdu pěkné. No a zlatý hřeb večera... na podzim se sem ve stejné sestavě vrátíme, protože tu proběhne MČR HROB!
      Ještě výsledky DOB. Holky běžely super, no a já s Radkem jsme zvítězili sami nad sebou už jen tím, že jsme to v neděli došli.

sobota


D21A 4.33 km, 105 m, 18 kontrol - 33 závodníků
1. Holinková Hana ZPV6777 C KOB Železárny Prostějov 40.15
6. Labašová Katarína DOB8351 C KOB Dobruška 43.21 + 3.06
14. Krásná Václava DOB8181 C KOB Dobruška 46.03 + 5.48

H21A 5.94 km, 280 m, 23 kontrol - 69 závodníků
1. Kazda Ondřej SJC8202 R Sportcentrum Jičín 42.45
62. Sedlák Radek DOB7500 C KOB Dobruška 61.21 +18.36
MS Leštínský Tomáš DOB7801 C KOB Dobruška 63.18 +20.33

neděle

D21A 6.99 km, 345 m, 17 kontrol - 32 závodníků
1. Holinková Hana ZPV6777 C KOB Železárny Prostějov 68.50
10. Labašová Katarína DOB8351 C KOB Dobruška 81.56 +13.06
20. Krásná Václava DOB8181 C KOB Dobruška 99.04 +30.14

H21A 12.20 km, 555 m, 27 kontrol - 72 závodníků
1. Kazda Ondřej SJC8202 R Sportcentrum Jičín 105.56
47. Sedlák Radek DOB7500 C KOB Dobruška 168.04 +62.08
MS Leštínský Tomáš DOB7801 C KOB Dobruška 154.55 +48.59

(DOB7801)