3. a 4.slovenský rebríček 2005

21.-22.5.2005, Doľany

M21B-sobotaM21B-neděle

Pořadatel: Sokol Pezinok
Mapa: Ompital, 1:10000, E 5m

     Počasí tento víkend vyšlo všem milovníkům tepla a slunce vstříc, a to jak v naší oblasti, kde SJC pořádal oblastní mistrovství a štafle, tak i v Doľanoch, kam jsem se vypravil já. Místní klub Sokol Pezinok tu totiž pořádal slovenský národný rebríček v terénech z loňské GPS. Dle referencí prý půjde o "zajímavý" závod, no a že mám Svatých Kateřin doma už požehnaně, bylo jasné, kam se přihlásím.
      Když jsem dorazil na místo, znovu mě překvapila rodinná atmosféra místních závodů, kam se sjelo skoro celé Slovensko a počet účastníků tak atakoval hranici 200 lidí i s pořadateli. Ti umístili shromaždiště na téměř jediné ploché místo na mapě na malém, zřejmě kdysi dávno fotbalovém hřišti, kde však nechyběl stánek s fajn občerstvením, o kus dál pokyny, startovka, no prostě všechny důležité věci, co se na internetu objevily trochu pozdě, ale přece až v pátek odpoledne.
      V čas jedna přišel můj start a já vyrazil podívat se, co že je na tomto lese tak báječné. Při prvním pohledu na nenapodobitelnou kresbu mi naskočila lehká husí kůže, bohužel ne nadšením, ale šokem z toho, že mapu dělal Vasilij Bortnik. I když v jedné slabé chvilce, kdy jsem mapoval bordel u Cihelny, jsem na krátkou chvíli zažil pocit pochopení tohoto svérázného mapaře, přesto má (nejen) pro mě jeho jméno v orienťáku podobný význam, jako pro malé děti K.J.Erben, nebo B.Němcová, tedy skvělý pohádkář. Mám pocit, že podle vojenské pětadvacítky bych se orientoval úplně stejně, protože všechny další informace v mapě jen zbytečně mátly... namátkou třeba že neseděly vzdálenosti a odběh z křižovatky byl často sázkou do loterie, tmavě zelená byla často spíš světle zelená (a naopak), no a traverzovat se odvážili jen ti největší drsňáci.
      Pořadatelé se s tím vyrovnali po svém, tedy kontroly umísťovali jen na objekty jasné, výrazné (a dle kuloárů i z loňska osvědčené), a aby závodník neváhal, zda-li se blíží ke správné kupce nebo kameni, lampion byl preventivně postaven tak, aby ho každý z dálky viděl. Takže dohledávky se nekonaly... tedy krom míst s trávou vyšší než kontrola. To v kombinaci s tím toaleťákem v ruce mělo za následek, že jsem díky chybám mých soupeřů skončil v kopcovatém až krpálovitém běžáku první den třetí.
      Od druhého dne jsem si po čerstvě nabytých zkušenostech moc nesliboval. Včerejší tratě kvality někde za Orlickou ligou nedávaly moc možností na výběr a chodilo se rovně, jen přes hory a doly nahoru a dolů. Že ale první tři nedělní kilometry budou s kosmetickými úpravami úplně stejné jak ty sobotní, to jsem fakt nečekal. Avšak zřejmě to byla jen taktika stavitele, neboť po sedmičce to začalo vypadat, že se nad stavbou tratí i zamyslel a už najednou bylo třeba i vymyslet, která z nabízejících se voleb postupu bude ta nejrychlejší! Taktéž prohlubní stavitel neváhal využít a lampion svítil do dálky jen vyjímečně. Velmi pěkné. Do cíle jsem tedy po pěkných 95 minutách dorazil sice šestý, ale mnohem víc spokojený. Kromě začátku jsem se na trati opravdu nenudil, i pár soupeřů jsem on-line předběhl, pár lidem poradil, po dlouhé době jsem potkal stádo laní (tam mi lehce stoupl adrenalin a radši jsem změnil postup), slunce svítilo a bylo fajn. Potěšilo i, že chvilku po doběhu vyhlásil pořadatel, že je navařená zelňačka, no neváhal jsem a přibral si k ní i pár chlebů se sádlem a cibulí. Skvělý den... no a vlastně i celý víkend, říkal jsem si, když jsem po vyhlášení vítězů spokojený vyrazil domů.
      Výsledky DOB běžících za TKE (výsledky se počítaly, jakoby to byly dvoudenní závody):

Celkové výsledky kategorie : M 21- B - 16 závodníků         1.E        2.E    Cel. 2.E
1.Porubčan Igor KOB Kysak KYS7101 77.17/1 85.45/1 163.02/1
4.Leštínský Tomáš ATU Košice TKE7801 81.16/3 94.45/6 176.01/4

Celkové výsledky kategorie : W 21- E - 6 závodníků 1.E 2.E Cel. 2.E
1.Labašová Katarína ATU Košice TKE8351 53.21/1 70.34/1 123.55/1

(DOB7801)