1. a 2.kolo oblastnej ligy Východ - Prvý jarný kufor

19.3.2005, Ťahanovce

M21

Pořadatel: TJ Rapid Bratislava + ATU Košice
Mapa: Zelený dvor, 1:10000, E 5m

     O uplynulém víkendu začaly oblastní soutěže, konkrétně 1. a 2.kolo OL-Východ. A po čtrnácti dnech opět na Ťahanovcích na mapě Zelený dvor, tentokrát ale s centrem o kilometr dál v ZŠ Vídeňská na konci sídliště, která pro 49 závodníků poskytla skoro luxusní zázemí. Oproti pracovnímu týdnu se ochladilo, ráno prolétlo pár sněhových vloček, během dne ale mraky ustupovaly a objevilo se i sluníčko.
      Na programu byla zkrácená trať, což znamenalo pro M21 trať dlouhou 7.7 km a 310m převýšení. Stavitel neváhal využít severní okraj lesa, kde se nachází místní specialita, takové "malé Švédsko" - spousta údolíček, kup, hřbítků a jiných terénních tvarů, no i nějaká ta bažinka a jezírko se našlo. Na první pohled to budilo trochu respekt, ale běželo a mapovalo se v tom nádherně, jako ostatně v celém lese, kde silnou předčtrnáctidenní sněhovou pokrývku připomínaly už jen místy zledovatělé chodníčky. Potěšilo pár kontrol v zeleným a i finálový výstup na sběrku (80m, 50 přev.) musel nadchnout každého alpinistu.
      Běžel jsem bez chyby. Tedy skoro... no, na co bych se tak vymluvil... aha! Protože se pořadatel pokusil obnovit (anebo zavést) v Košicích pravidlo Jičínské míle, z avízované 400m cesty na start se vyklubalo něco málo přes kilák. Aby kompenzovali vystresované závodníky (nebo spíš proto, že nestihli postavit start), byl start posunut o 10 minut. Cholera mi jistě dá za pravdu, že tato situace nenechá jediného orienťáka v klidu. Když jsem pak vyběhnul já, jednička i dvojka byly v pohodě. Ještě ve stresu ze stratu a z euforie, jak mi to dneska ale pěkně jde, jsem podcenil mapu na 1.6km dlouhý postup na trojku a školácká chyba na sebe nenechala dlouho čekat. Postup byl na první pohled jasný - po čáře seběhnu do údolíčka s potokem, to přelezu a budu pokračovat do kopce až na hřbet, kde by měla být cesta. Když jsem si to řekl, "zabalil" jsem mapu a vyrazil. Nepočítal jsem ale s jiným údolíčkem, na které jsem díky nepřesnému odběhu narazil (napravo). V domění, že to je to, co mám přelézt, jsem tak učinil a valím do kopce. V cestě byl i husník, taxem v duchu chválil stavitele, jak je šikovný. Po půl kilometru mi ale ten hustník už přišel nějaký dlouhý, nepamatoval jsem si, že bych něco takového v mapě předtím viděl. Radši jsem se podíval, no a už mi bylo jasné, že ten první jarní kufr si dnes zasloužím já. Našel jsem se asi těch 500 metrů na sever od dvojky. A to jsem měl jít na západ!
      Pak už jsem si dával trochu pozor a zbytek šel mapově dobře. Výsledky dnes pro mě díky předvedenému výkonu nebyly důležité, o to víc mě překvapilo moje pěkné třetí místo, když od prvního dostávám 35 sekund.

M21 (7.7km, 310m, 16k) - 5 závodníků
1. Kvaka Ondrej KYS 65:11
3. Leštínský Tomáš TKE 65:46

2.kolo oblastnej ligy "Východ"

20.3.2005, Ťahanovce

M21

Pořadatel: ATU Košice
      Mapa: Zelený dvor, 1:10000, E 5m


      Druhý den, stejné centrum, stejná mapa, pokyny už neklamaly délkou na start a jen počasí namísto mraků poskytlo azurovou oblohu a teploty těsně pod nulou. Parametry M21 byly skoro stejné, jako včera, tedy 7.7km, 250m, i čas by mohl být podobný. Stavitel dnes opět využil Švédsko na severu mapy, neváhal nás poslat i do bordelu na východě, abysme si cestou do cíle na jihu mapy mohli vychutnat i nádherně průběžný listnatý les. Díky včerejší chybě jsem byl dnes obezřetnější, což vyústilo v mapově bezchybný závod, k čemuž velkou měrou přispěla "znalost" terénu, ať už ze včera, nebo z tréninkových výběhů. Největší tragédií dne tedy pro mě bylo protržení mapy velikosti 45x52 cm, když jsem uklouzl v jednom údolíčku a právě mapou tlumil pád.
      S výsledky už to je lepší, posunul jsem se na druhé místo, jen první mi dal 5 minut a já dal třetímu 4. A tak
      i výsledek přispěl k tomu, že se mi nejen dnešek, ale celý víkend v Košicích díky atmosféře, baječnému lesu a počasí velice líbil.
     

(DOB7801)