Zlatonedělní sprint

8.ročník - neděle 19.12.2004 - Rychnov n/Kněžnou

ukázka 1ukázka 2

Pořadatel: SOOB Rychnov n/Kněžnou
Mapy: Včelný (1:10000), unnamed (1:650)

     Zlatá neděle jako poslední "nesváteční" víkend v roce je tou pravou záminkou k pořádání nejrůznějších ať už spontáních nebo tradičních sportovních akcí. Jednou z těch tradičních je i Zlatonedělní sprint, pořádaný oddílem SRK.
      Účast na letošním závodě byla překvapivě veliká, když přijeli zástupci většiny oddílů rychnovského okresu. Počasí nám narozdíl od loňska přálo, sice při příjezdu bylo nad nulou, ale sněhová pokrývka se nestačila rozpustit, navíc v bezvětří krásně mírně sněžilo, prostě báječné. Závodníci si mohli vybrat ze tří tratí (A,B,C). Většina našeho oddílu, vědoma si důležitosti závodu, se přihlásila do kategorie B, jen já s Káťou jsme nedbali pořadatelova varování a spolu s ostatními O-fanatiky absolvovali 4,7 km dlouhou trať s 38 kontrolami a výměnou mapy.
      Největší záludnost dnešního závodu nebyla v pěkných, i když vcelku jednoduchých tratích, ani v přesné a i vcelku nové mapě. O zábavu se postaral roznašeč kontrol, tedy lépe řečeno kleští, protože lampiony na polovině kontrol v lese chyběly a kleštičky šedé barvy, i když většinou tam, kde měly být, dali v jejich dohledávání většině závodníků solidně zabrat. Pořadí tak dnes nebylo dáno schopností orientovat se nebo rychlostí běhu, ale tím, kdo neztratí i několik minut hledáním kleštiček, tu pověšených v mojí výšce očí, tu chytře utopených v bahnitém prameni. Prostě zrada naprosto hodná závodu této kategorie a důležitosti, díky které se i tak zajímavý závod stal ještě "zajímavější" - super! Po absolvování lesní části nás čekal bombónek v podobě sprintu po koupališti na mapě měřítka 1:650. Zajímavá byla pasáž 5-8, kde byly kontroly 2-3 kroky od sebe, to se mi asi zase jen tak dlouho nestane, no a atraktivitu dodal třeba otevřený kanál v křoví.
      Po závodě proběhlo vyhlášení výsledků, když přední místa (v kat.C) obsadili dorostenci SRK, polomrtvý Cholera utrpěl vítězství v kategorii B. Teplota nám mezitím klesla pod 0, takže silnice pěkně přimrzla a auta některých lehkovážných řidičů (co v nížině neřeší zimní pláště a preventivně si nevozí sněhové řetězy pro všechny případy, že Víťo!) za žádnou cenu nechtěla opustit parkoviště u koupaliště. Nakonec ale všechno dobře dopadlo. Děkuju pořadatelům za možnost pěkně stráveného odpoledne a doufám, že příště se za ještě větší účasti opět setkáme na Zlatonedělním sprintu!

kategorie B - 2,8 km - 12 závodníků
1. Janda Martin 27.48
4. Hamplová Lenka 34.32
5. Štěpánová Dita 35.11
6. Peterová Věra 37.18

kategorie C - 4,8 km - 25 závodníků
1. Andrš Jiří 36.01
9. Leštínský Tomáš 46.54
14. Labašová Katarina 51.55

(DOB7801)