Mistrovství Slovenska

Sprint

3.9.2004, Topoľčianky

K2

Pořadatel: KOB Topoĺčianky
Mapa: nejdeOto, 1:5000, E 5m

     Ač se mi kontník zdárně uzdravuje, netroufnul jsem si provést zátěžovou zkoušku na nějakých náročnějších závodech, jaké se zdály být připraveny v Tisu u Blatna, kam se bezpochyby sjela celá republika. Já vyrazil opačným směrem na neméně prestižní podnik, kterým Mistrovství Slovenska určitě bylo. Po celou dobu závodů vládlo příjemné teplé slunečné počasí, které pořadatelům pomáhalo vytvářet pohodovou atmosféru z našich závodů mě téměř neznámou.
      Závodit se začalo už v pátek odpoledne, kdy byl v anglickém parku v Topoĺčiankach připraven sprint. Centrum a cíl byly na fotbalovém hřišti těsně vedle, start co by kamenem dohodil. Závodníci se zabydleli na tribuně, odkud později startující mohli sledovat i strhující fotbalový zápas místní ligy, ostatně i komentátor plynule přecházel z jednoho sportu na druhý, když zrovna dlouho nikdo nedobíhal.
      No jediné, co mě na těchto závodech mrzelo, byla moje volba kategorie, kdy jsem šel K2 namísto M21E, protože terén byl nádherný a trať na přesné mapě strašně rychlá. To jsem zjistil už na 1, protože jsem ani nestihnul namapovat na 2, jen jsem od 1 vyrazil směrem, kde by asi měla být. Pár kroků nesledování terénu (protože jsem mapoval, jak se na tu 2 dostanu) mě skoro dokázaly rozhodit, protože jsem to náhle kolem sebe vůbec nepoznával. No šel jsem dál, mapoval a pomalu propadal panice, načež jsem najednou narazil na kontrolu a dokonce moji. Pár vteřin na uklidnění stačilo a zbytek jsem už v pohodě došel.
      No po dlouhém čase jsem zas něco vyhrál, i když K2... když jsem jako poslední přicházel na stupně vítězů, kde už stáli dva desetiletí kluci, připadal jsem si... no blbě. Taky jsem za sebou slyšel holky z tribuny, jak se začly strašně smát, no vlastně nejen ony...

Final class results: K2 (2.0km   15m 10k) - 10 závodníků
1.Leštínský Tomáš KOB Dobruška DOB7801 10.14 + 0.00

Klasika

4.9.2004, Nitra

K4

Pořadatel: Športový klub Cart print Nitra
      Mapa: Bábä, 1:10000, E 5m


      Druhý den byla na programu klasická trať. Trošku bolestí slovenského orienťáku je, že tento sport tu dělá málo lidí, takže se snaží šetřit všude, kde se dá, až je to trochu na úkor kvality stavby tratí. Přece jen do lesa na klasiku dát 43 kontrol pro všechny závodníky od 12 po elitu, udělat s tímto pěkné tratě už chce hodně stavitelského umění. To se taky ne všude podařilo, závodnícím W21E se mapová jednoduchost tratí skutečně nezamlouvala. Vyhrávala fyzická připravenost, prostě kdo ten kopec vylezl rychleji.
      Já běžel K4. Bylo vedro, trať byla kopcovatá s velkým K a mapa od ukrajinského mapaře Bortnika přinutila mnoho závodníků k zapojení fantazie. O to to bylo alespoň ze začátku mezi kameny a zelenými hustníky zajímavější,později však u mě, když už jsem načnul 3.kilometr v kuse do kopce, převážila touha po návratu do cíle. Za občerstvením se mi to splnilo a ještě jsem se stihnul potěšit na postupu na 7 nádherným rozhledem po okolí. Na vítězství (dnes už s dospělými závodníky) mi stačilo 40 minut na 4,5 km. Bedna mě už těšila víc, dokonce jsem dostal i nějaké věcné ceny. Že bych začal běhat K? :)
Final class results: K4  (4.4km  240m 10k) - 11 závodníků
1.Leštínský Tomáš KOB Dobruška DOB7801 39.35 + 0.00

Štafety

4.9.2004, Dražovce pri Nitre

M18

Pořadatel: Športový klub Cart print Nitra
      Mapa: Odrobinka, 1:10000, E 5m


      Nedělní mistrovská klání vyvrcholila závody štafet. Centrum na školním hřišti ve vsi se ukázalo jako naproto ideální, protože jsme parkovali hned vedle, byl tam start i cíl, rozhlas, sprchy, prostě super. Před startem prvních úseků, jak je dobrým zvykem, provedli pořadatelé ukázku předávky a mohlo se začít.
      Úplně původně jsem štafety jít nechtěl (noha), což jsem později přehodnotil s tím, že promluvím s někým do výsledků M21. Ráno se ukázalo, že ATU Košice nepostaví B-štafetu M18, protože jim finišmen vypadnul, takže bylo rozhodnuto.
      A bylo to super! Tedy když postupně dobíhali soupeři na předávku, začal jsem být mírně nervózní, že to dopadne jak v DOB na výchoďáku, ale kluci nakonec nedoběhli poslední, i když s pěknou 28 minutovou ztrátou. A pak jsem vyrazil na poslední úsek já. Mapa byla báječná, teda spíš terén, který mi naprosto sednul. První rozběhové kontroly ve vesnici byly jasné, další čtyři v středně až světle zeleným - to jsem byl ve svém živlu. U sedmičky hustník lehce zagresivněl, tedy rostly v něm i šípky, a když už jsem tam vběhnul, nebylo cesty zpět. No prodral jsem se na nejbližší chodníček užít si jediný (a tudíž nutný) kopec a jedinou kontrolu v bílém. Z druhé strany toho kopce už se šlo (překvapivě) většinou dolů a i když stavitel závodníky lákal procházet hustníky i nadále, já jsem vyměknul a obešel to po cestách. S časem 40:58 jsem posunul naši štafetu na 4.místo, čímž jsem klukům udělal velkou radost, protože jsme jako B-štafeta porazili jejich oddílové Áčko.
      Pak už přišlo jen vyhlášení vítězů a byl čas z těchto opravdu vydařených závodů vyrazit k domovu.
Konečné výsledky kategorie: M -18       4.8- 5.3km    0-   0m 14-14k - 7 štafet
1 66 EBB1 137.13 Szabó Rastislav 41.49/1 Majláth Martin 55.47/1 Krajčík Michal 39.37/1
MS 69 TKE2 172.37 Oľhava Richard 66.08/5 Jerguš Ján 65.31/3 Leštinský Tomáš 40.58/3

(DOB7801)