Grand Prix Polonia 2004

     Třídenní GPP proběhly v bezprostředním okolí středověkého městečka Srebrna Góra (Stříbrná Hora), které bylo ve středověku centrem těžby stříbra, později významné i jako údajně největší horská pevnost postavená koncem 18.století a jako významné rekreační středisko, s vrcholem slávy v první třetině 20. století, kdy zde byla jako atrakce pro turisticky postavena zubačka (horská železnice) přes sedlo mezi Sovími a Bardzkými horami.
      Všechny uvedené historické události se projevily i na mapách GPP.
      Zejména přeběh horské pevnosti a balancování na dvacet metrů vysokých rozpadajících se viaduktech se některým závodníkům zapsaly do paměti dost hluboko. Žádná kontrola naštěstí nebyla umístěna příliš hluboko do některé z volně přístupných štol ;-) Termín závodů se přesně kryl s přechodem studené fronty, takže v pátek teploty spadly z 30 na 20, což by bylo na běh výborné, kdyby při tom nespadl i déšť. Byl poměrně mírný, ale vydržel po celý páteční závod. V sobotu a v neděli už jen semtam mrholení.
      Kromě tří etap hlavního závodu na čerstvě aktualizovaných a kvalitně vytisknutých mapách 1:10000 pořadatelé vložili i sprint městečkem na měřítku 1:4000. Jeho výsledky zatím bohužel nedokázali dát na internet, ovšem vzhledem k vypsání pouhých dvou kategorií, M a W, nikdo z nás ani výsledek na bednu neočekával. Nešlo přehlédnout, že pořadatelům GPP se nepodařilo dosáhnout velkoleposti starších ročníků, dost improvizovali, občas nestíhali. U vyhlášení se půlhodinka zpoždění dá přečkat, ovšem když začnou instalovat nulovací krabičku v čase 002 a závodníci z prvního koridoru se musejí vracet pro vynulování, to by se na GP stát nemuselo. Svérázné bylo i přeložení městského sprintu z pátka na sobotu (kvůli hrozbě deště), které ale v kempu ani v místě startu neoznámili, až v pořadatelské místnosti zmateným zájemcům tento fakt prozradili ústně. Chvíli nám trvalo, než jsme pochopili výpis mezičasů. Byl sice bleskový, ovšem bez propojení na startovní časy, takže vytisknuté mezičasy začínaly až od kontroly č. 2 a ani celkový vytisknutý čas nezahrnoval první úsek! Pro vyvěšení a vyhlašování naštěstí užili časy z jiného počítače, již kompletní. Jako plus polského správce SI kvitujeme, že nevysadila žádná krabička.
      Z hlediska kartografického kvalita map místy neodpovídala našim standardům. Piotr Cych, který měl na mapování monopol, svou práci na 100% bohužel nezvládl. Bíle mapované plochy byly sice vysoký les, místy ale dost těžko průchodný. Naproti tomu světle zeleně kreslený les byl sice nízký, ale někdy průběžnější, než mnohý bílý. Místy nezmapované hromady kamení a opodál zmapovaná kupička hlíny (s kontrolou) také dokázaly při dohledávce mnohého závodníka zaskočit. Pěšinkou, která má podle mapy napříč protínat protáhlý hustník, se nám nepodařilo probít ani v klidu při vycházce po závodě. I nad přesností umístění některých kontrol závodníci kroutili napřed mapami, pak hlavami (naštěstí jen svými, pořadatele ušetřili).
      Lístečky s popisy kontrol byly k dispozici (seřazené v 1. etapě vzestupně, ve 2. pro zpestření sestupně) až ve startovním koridoru (lepíte si je na ruku izolepou?). Ne tak ovšem ve třetí etapě. Tam byly schované pod modrým igelitem (rozumné - občas mrholilo), ovšem před koridory! Kdo si jich včas nevšiml, probíjel se seřazenými startujícími závodníky od startu zpět. Pak již za absenci čehokoliv na opláchnutí po doběhu (s výjimkou kelímku s pitnou vodou) dávám jen další malou černou tečku. Další jim naděluji ještě i doma - na internet nedali ani detailní výsledky s mezičasy.
      Zkrátka, u dřívějších GPP jsme byli zvyklí na vyšší standard. Kde jsou časy teplých polních sprch, vyvěšení výsledků i v kempu, ...
      Dobrušský oddíl jsme zastupovali jen v trojici závodníků (+ Tomáš Babický), přesto jsme bodovali. Katka si držela stabilní výkon, se zaťatými zuby překonala bolavá kolena, ale vinou menších postupových chyb to bylo sice na bednu, ale bez poháru (naštěstí pro její přeplněnou poličku ;-)) Jiřina doplatila na náročný terén a dost se potloukla po uklouznutí na skále. I se zraněním lokte a mnoha pohmožděninami, následně i s vosími žihadly na hlavě a na rukách, dokončila a přes prvotní odmítání nastoupila i do dalších etap, aby soupeřky (včetně těch z připojené mladší kategorie W35) alespoň znervózňovala ;-) Mé vítězství v 1. etapě překvapilo i mě :-) Ale ta druhá ... Jako "výmluvu" na výsledek 2. etapy mám nejen ty svérázně mapované bílé lesy ale hlavně dvakrát cesty vedoucí údajně skrz hustník, ale ve skutečnosti tam končící doztracena - pak jsem již nedokázal najít průchod dál, ale už to nešlo ani zpět! V poslední etapě jsem startoval až ze 7. místa s představou dotáhnout to na bednu, ovšem trapná tříminutová dohledávka druhé kontroly způsobila, že mě v cíli minuta od bedny přeci jen dělila :-( a zbyla jen ta bramborová. Také (dříve) náš čtvrtý reprezentant Tomáš doplatil na přílišnou důvěru v mapu, postupně se s pojetím mapy vyrovnal a z 9. místa to vytáhl na 5.
      Kromě vydatného proběhnutí jsme poznali, že kousek od Dobrušky (hodina autem) jsou hory stejně velké jako Orlické, dokonce Velká Sova je o metr vyšší, než Velká Deštná :-) A že v těchto horách je plno značených cest pro pěší turistiku, běžkaře i cyklisty. Tyto cesty nevedou odnikud nikam, ale je tu dost a dost přírodních, historických i kulturních a technických zajímavostí, možností občerstvení, případně i kempování a turistického ubytování.
      Z výsledků:

Kategorie M-45 16 z.
1. 184.21 TRYDZENSKI Henad. Orin Belarus 51.43 ( 2) 70.46 ( 1) 61.52 ( 2)
4. 205.04 TICHY Boris ..... KOB Dobruska 51.05 ( 1) 90.27 ( 8) 63.32 ( 4)

Kategorie W-16B 14 z.
1. 121.33 STRÓŻEK Monika UKS Orientus Łódz 39.53 ( 1) 43.41 ( 6) 37.59 ( 1)
3. 134.28 TICHA Katerina KOB Dobruska .... 49.18 ( 3) 42.31 ( 4) 42.39 ( 5)

Kategorie W-35-40 13 z.
01. 140.36 MORAWSKA Irena WKS Flota Gdynia 44.15 ( 1) 48.32 ( 2) 47.49 ( 1)
11. 247.54 TICHA Jirina . KOB Dobruska ... 99.30 (10) 82.25 (12) 65.59 (10)

Kategorie M-50 12 z.
1. 138.17 MISZEWSKI Romuald WKS Flota Gdynia ....... 48.34 ( 2) 40.26 ( 2) 49.17 ( 1)
5. 166.23 BABICKY Tomas ... KrOB Rozmaryn Litomerice 61.39 ( 9) 48.57 ( 5) 55.47 ( 3)

(DOB7801)