5 dní OB 2004

4.-8.8.2004, autokemp Svatá Kateřina

E1 H21BE2 H21BE3 H21BE4 H21BE5 H21Bnoční H21

Pořadatel: Sportcentrum Jičín
Mapy: Svatá Kateřina I-V (1:15000, 10000, 7500, 5000)

     O poznání menší závody než Silesia, zato však tradiční, uspořádal oddíl SJC v lesích nad Dvorem Králové s centrem v autokempu Svatá Kateřina. Terén z loňských béček, čistý kopcovatý les místy se skalkami a kameny,nedokázal přilákat tolik lidí jako jiná léta, o to to ale možná bylo lepší, takové "rodinnější". Zázemí kemp poskytl standartní až lehce sparťanské, hlavně kvůli sprchám, které po většinu dne tekly intenzitou kapajícího kohoutku a studená voda byla opravdu studená. V horkém skoro jasném počasí, které po celou dobu závodů vládlo, to ale ani tak moc nevadilo. V hospodě pak dělali co mohli, aby stíhali uspokojit něco kolem 1200 závodníků. Ceny sice nebyly z nejlevnějších (Tribit za 14) a ve špičkách šla kvalita trochu dolů (studené párky...), pivo ale teklo proudem a bez větších front, takže pohoda.
      Jičíňáci se letos asi organizačně v mnohém inspirovali loňskou Bohemií, počínaje pásky na zápěstí přes ohňostroj a večerní vystoupení mě naprosto neznámých kapel až po pivní štafety. A snažili se, i když v jejich nezaměnitelném podání. I SportIdent překvapivě fungoval vcelku bez problémů, trochu překvapením byl divný fialový a kulatý design krabiček na kontrolách, ale s tím se teď asi budem setkávat častějc, protože se jednalo o novou řadu SI, kterážto měla na letošních pětideních testovací premiéru.
      Na co bylo během závodů slyšet nejvíc připomínek, byla kvalita mapy, která také nesla nezaměnitelný punc města pod Zebínem. Porosty většinou seděly, vrstevnice asi taky, ale jen člověk zabrousil mezi kameny, chtělo to moc a moc fantazie, aby pochopil, zda nejoblíbenější mapařova značka "kamenné pole" (černý nepravidelný rojúhelníček) v daném místě představuje skutečně to kamenné pole, nebo jen významný kámen anebo třeba skalku. Taky změny měřítek mapám moc neprospívaly a kdyby byla na všechno použitá desítka, do které se to původně mapovalo, vypadalo by to daleko líp. Takhle na patnáctce bily do očí obří bodové značky (kromě kamenů) a čitelnost šla místy rapidně dolů, naopak při 7500 a 5000 to vypadalo jako pod lupou, detaily se nekonaly a byla to prostě zvětšená desítka a drobné chybky tak byly víc vidět. Šťoura jako já si pak všimnul i dvou tučných vrstevnic nad sebou, v části mapy tučné vrstevnice naopak chyběly úplně. Ale běhat se podle toho docela dalo.
      První rozbíhací etapa se běžela na patnáctce, a aby závodníci hned na začátku poznali, že to nebude zadarmo, poslal nás stavitel nejdřív na vršek jednoho svahu a pak přes údolí na vršek druhého svahu. Hned na prvním kilometru tak moje kategorie H21B, kam jsem se přihlásil v domění, že nějak výrazně promluvím do celkových výsledků, nabrala převýšení hezkých 150 metrů. Lehce jsem vytuh a i když byl zbytek krom finálového seběhu (-100 m) jen mírně do kopce, nohy se mi prostě k běhu v tom vedru přesvědčit nepodařilo a nabral jsem ztrátu 8 minut. Ty, které neodrovnaly kopce v první etapě, dostali šanci v etapě druhé, která v první půlce využila členitějšího svahu severně od kempu, kde ač jednoduché, přesto to bylo i mapově zajímavé, což se o druhé části moc říct nedá. Odměnou za vrchařskou prémii před finálovým seběhem bylo aspoň pár kontrol v kamenech na temeni kopce.
      Po odpolednách až dokud bylo trochu vidět hrála část DOB v hospodě karty, část drtila jilemnickou mládež v kuželkách. Po druhé etapě byl tento stereotyp narušen vloženým nočním závodem, kterého jsem se v H21 nemohl nezúčastnit, stejně jako Boubela s Alčou zářili v Mixech1. Proslýchalo se, že pětidenní jsou vlastně doprovodnou akcí nočních, takže jsem byl zvědavý na náročné noční bloudění. Když pominu, že se vlastně jednalo o fyzicky nejtěžší etapu, kdy jsem kopec vylézal až nahoru skoro 3x, tak to bylo i docela hezké. Překvapivě moc mě ale potrápila drobná nepřesnost v mapě na cestě na předpředposlední kontrolu. Do té doby jsem byl až překvapenej,jak mi to jde, zatím se mi totiž nikdy nepovedlo trefil v noci na půl kilometru kontrolu azimutem. Pak však přišel 150m postup traverzem na kámen na hranici světle zeleného fleku. Postup byl jasný, vyrazit baj voko správným směrem, ohlídat si vývrat a skupinku kamenů a domapovat správný kámen. Když jsem pak došel ke kameni na kraji světle zelenýho, který v mapě nebyl, nestačil jsem se dalších šest minut divit. Nakonec nezbylo než potupně dojít na cestu poblíž a zkusit štěstí z jiného směru.
      Noční zážitek měl být varováním před třetí etapou, kterou byl sprint v kamenech 3 km od centra. Začal jsem báječně, drobné sekundové chybky při volbě kámen zleva nebo zprava jsem doháněl svižnou chůzí, takže jsem opět polomrtvého Choleru (startoval 3 min přede mnou) došel po prvním kilometru a vytvořili jsme minibus. A v tom přišla zase předpředposlední kontrola, podle mapy kámen v bílém lese. No, nejen že těch kamenů tam bylo jako obvykle trochu víc, ale kontrola se navíc zlomyslně schovala u samé paty šutru, takže byla vidět jen z asi deseti metrů a jen z určitého místa. Pochopitelně se mi úspěšně nepodařilo na první pohled identifikovat, který z těch 18 kamenů byl ten opravdu významný, takže jsem tam kroužil kolem, se mnou postupně pět, deset, patnáct a možná i víc lidí. Úspěch se dostavil po nekonečných 3 minutách. Ostatní ze mě asi měli radost, že jsem ji konečně našel, ale já byl vytočenej jak klíště. Cestou z cíle do kempu (2,5 km) mě to trochu přešlo (při navazování družby s dvěma slečnami D16A), ale za těch 40 sekund, co mi pak chyběly na první místo, jsem si pivo určitě nezasloužil.
      Večer po vyhlášění pak mohla začít na začátku zmiňovaná produkce kapel Nevímjaxejmenuje a Pitný režim. Obě nestály za nic, ale snaha o kulturu se musí ocenit. Diváci trpělivě vytrpěli celou produkci asi jen díky slíbenému ohňostroji, který byl takovou opravdu pěknou tečkou za dnešním dnem.
      Aby si užili i atleti, byla čtvrtá etapa postavena tak, jak byla postavena, tedy běžák s velkým B. Během 3/4 trati rozhodovala jen a jen rychlost běhu, protože v bílém lese s viditelností půl kilometru a mnoha orientačními body se ztratit opravdu nešlo. Kdo pak ustál zpomalení a mapování ve skalkách na finálním traverzoidním seběhu, ten vyhrával (a já to zase nebyl).
      Další doprovodná akce nočních (anebo pětideních, jak kdo chce), byly sobotní pivní štafety. Boráci to loni zmákli na jedničku, což se o jičíňácích moc říct nedá, hlavně díky té zbytečné prodlevě mezi prvním a druhým kolem, která trvala něco přes hodinu a první úseky zatím spolehlivě vystřízlivěly. Diváky šnečí tempo průběhu závodu taky nebralo, já osobně jsem si na druhé a třetí kolo odskočil dočíst knížku a myslím, že jsem o nic nepřišel. Zpestřením pro diváky, které jediné stojí za zmínku, byla kontrola na ostrůvku v rybníku v kempu, kam závodníci prostě museli doplavat, případně dobrodit. Po čtyřech hodinách jsme už znali vítěze pivních štafet i dnešní etapy a všichni, kterým už o nic nešlo, mohli vytazit na takový malý CzechTek (spíš RockFest, prostě diskotéka, kde hitem odpoledne a večera byl min. 38x hraný song Dragostea Din Tei) kousek od kempu za lesem, aby moc nerušil noční klid. Pořadatelská dodávka převezla aparaturu z kempu do rohu louky kde se v malém stánku z jedné strany usídlil DJ a z druhé barman. Po teplém lahváči za 10 se dostávali do nálady hlavně mladší ročníky, ale nalévalo se všechno možné, takže to pak podle toho i vypadalo a akce byla úspěšná.
      Do páté etapy jsem šel ze čtvrté pozice. O hlavu větší Litevec přede mnou vypadal docela nabouchaně, ale jeho dvouminutový náskok nebyl nezdolatelný. To se potvrdilo už na šesté kontrole, když mezi patnácti vzrostlými duby, ze kterých byly v mapě jen tři, marně hledal kontrolu. Tak jsem na něj houknul, že jako nejsem snivě. Nicméně jsmě pak vlezli do kamenné stráně a borec suverénně tak o dva metry minul srázek s naší kontrolou. Tak jsem ji narazil a nechal nic netušícího Litevce běžet dál. Když se po chvíli zastavil a začal mapovat, zmizel jsem mu z dohledu s báječným pocitem, a to trvalo, dokud jsem nevylezl z kamenného pole. Pak už následoval 3km kros čistým lesem do cíle skoro bez volby. Asi jsem neběžel tak rychle, jak jsem měl, každopádně těsně před finálovým seběhem jsem se pro jistotu ohlédnul a rázem jsem zdvojnásobil tempo, protože borec mi byl víc než v
      patách. Kontrolu v posledních kamenech jsem razil těsně před ním a do cíle dlouhých 500 metrů. Opět jsem dvojnásobně zrychlil, ale Litevci změna evidentně přišla k duhu a nechtěl se vzdát bedny za žádnou cenu. Z posledních sil jsem se donutil zaběhnou posledních 150 metrů za 30 sekund, ale svůj souboj o bednu jsem bohužel prohrál a zůstal na svém pěkném čtvrtém místě.
      Letošní pětidenní se tak staly pro mě dalšími nezapomenutelnými závody, ať už díky pohodovým pořadatelům (což je oproti Boru velké plus), starty a cíl blízko klidnému kempu (takže žádný opruz s autobusy), anebo každodennímu vyhlášení vítězů, kdy při melodii pevnosti Boyard Kála losoval mezi startovními čísly šťastlivce vyhrávající trička 5 dní OB (což byly mnohdy nervy větší než v lese) a Kazboš pak rozhazoval do davu karimatky a podobné ležáky. Závody se mi líbily. Ještě uvidím, jestli dorazím za rok do Boru (na závody jezdím totiž kvůli běhání a hezkým terénům), ale za dva roky do Jičína určitě.
      Výsledky:

D16A - 47 závodníků
1 Svobodná Šárka DKP 35:19 2 32:16 1 19:16 1 30:58 1 31:41 1 149:30
20 Peterová Alena DOB 51:07 25 49:59 27 29:16 8 41:33 20 47:29 28 219:24

D21B - 49 závodníků
1 Štěpánová Dita SRK 51:55 1 49:27 1 43:26 10 46:55 1 45:38 1 237:21
5 Hamplová Lenka DOB 62:00 9 57:25 7 39:28 4 50:05 3 54:53 7 263:51
29 Kubcová Lenka DOB 84:13 36 84:10 38 53:49 30 75:19 34 67:16 30 364:47

D35B - 20 závodníků
1 Nováková Jana TJP 33:44 1 36:02 2 41:55 4 33:03 1 27:51 2 172:35
17 Krejčíková Eva DOB 48:45 14 57:27 14 58:55 17 43:18 14 42:26 20 250:51

H16A - 62 závodníků
1 Lenkei Zsolt HUN03 47:08 3 41:35 3 25:38 2 41:49 2 43:31 4 199:41
47 Lžíčař Martin DOB 101:17 58 83:30 53 52:16 49 72:20 42 126:52 54 436:15

H18A - 51 závodníků
1 Nowacki Lukasz POL01 58:06 4 50:15 1 27:46 1 53:59 4 64:27 3 254:33
36 Kárník Stanislav DOB 99:14 41 96:11 43 50:10 37 83:02 40 110:18 40 438:55

H21B - 47 závodníků
1 Koníček Jiří OKP 58:09 2 49:38 3 29:06 4 58:48 10 54:03 1 249:44
4 Leštínský Tomáš DOB 63:26 5 51:57 4 28:40 3 54:57 3 58:53 4 257:53
Kubec Martin DOB 88:37 38 71:55 38 35:33 15 disk 85:01 33
Noční časem... :-(

(DOB7801)