Cena střední Moravy

2.-6.7.2004, Suchý

nočníE1 H21AE2 H21AE3 H21AE4 H21AE5 H21A

Pořadatel: KOB Konice a SK Prostějov
Mapy: Věchtěnec, Přibitá, Matoušův kopec (1:10 000), V Jeřábech (1:15 000)

     Skončily první letošní pětidenní orientační závody, které společně pořádaly hanácké oddíly Konice a Prostějov.Centrem byl penzion Athéna s přilehlým autokempem v obci Suchý, kde bylo o ubytované závodníky velmi dobře postaráno teplými sprchami počínaje a výběrem z pěti hospůdek přímo u rybníka konče.
      Pro nadšence nočních závodů všechno začalo už v noci 1.července na mapě Věchtěnec. Start plánovaný na desátou se kvůli semifinále ve fotbalu (ČR-Řecko) posunul asi o 70 minut. Po sychravém dni bylo v lese fajn,zajímavost závodu dodal jistě i fakt, že kontroly nebyly reflexní. Na trati pak nebylo moc co řešit, chodilo se většinou rovně azimutem, nebo taky za světlem závodníka přede mnou, takže sotva jsem vyrazil, už jsem se blížil k cíli. Bylo to takové rychlé a pěkné proběhnutí a seznámení s terénem před zítřejší první etapou.
      Aby Suchý dodržel zavedenou mokrou tradici, půl hodiny po startu prvních závodníků E1 přišla krátká, o to silnější dešťová přeháňka, kterou jsem si skoro celou vychutnal cestou na start. Na hezky postavené trati a přesné, trochu hustníkaté mapě, jsem si pak pobyl pěkných 40 minut a vcelku spokojen se svým výsledkem jsem šel zatleskat na vyhlášení Cholerovi, co doběhl dneska 3.
      Druhá etapa pokračovala na mapě z MČR DT, takže jsem tak trochu tušil běžecký závod. Za pravdu mi dala hned druhá kontrola a postup 1,5 km dlouhá cestovka-loukovka. Obdobně dlouhý postup na trojku už byl na azimut v bílém lese a vůbec i dál to pak bylo docela pěkné. Bohužel mapa byla přesná pouze v bílé a možná světle zelené barvě. Hustníky byly naprosto nepromapopvané, což mi vůbec nepomohlo při dohledávce sedmičky, kterou byla druhá skupinka listnáčů právě v hustníku. A protože jsem vlítnul do jiné skupinky listnáčů o trochu jižněji a za ní vyrazil do tmavě zelené barvy hledat tu druhou, najednou jsem koukal, kde to jsem. Marně jsem hledal v mapě spousty mýtinek a průseků, chtěje se podle nich orientovat.No, nezbylo než vylézt z hustníku a zkusit to znova. Teď už jsem měl větší štěstí, stejně tak i ztrátu na vítěze. A počasí? Teplé a slunečné.
      To se udrželo i třetí etapu ve vesnici Sloup. Ta leží v Moravském krasu, tudíž dost lidí doufalo v pěkný krasový terén s mapově náročnými pasážemi. Nic takového se nekonalo, tu náročnost zajišťoval snad jen pěkný hustník zabírající třetinu tratě a pro někoho možná i 2,7 km dlouhá cesta na start. Já šel do lesa poslední, což dneska byla výhoda díky mnohým vyšláplým pěšinkám přes zarostlé malinové paseky a jiná místa s bordelem. Ale až na 13 (postup 50 m), kterou jsem v hustníku přehlédl a 2:30 kroužil kolem ní, se mi i třetí etapa, a zvlášť moc fajn shromaždiště, docela líbila.
      Čtvrtou etapu jsme se vrátili na mapu V Jeřábech. Horko vyvrcholilo, slunce svítilo a tratě byly moc hezky postavené. A protože mi to docela šlo, vida, že od poslední kontroly ke sběrce vede cesta, přestal jsem si dávat pozor. Když už se mi zdálo, že jdu nějak dlouho, rozbalil jsem znova mapu. Že jsem zrovna lezl přes nějaké meliorace, usoudil jsem, že jsem moc vpravo, a tak jsem vyrazil víc vlevo. V tom jsem vylezl z lesa a koukal jsem, co se to děje, proč je tu posed... á, protože jsem >censored<. No nic, s pěknou naprosto zbytečnou dvouminutovou ztránou navíc jsem doběhl do cíle.
      Jak se začínalo, tak se končilo. Tedy ráno před poslední etapou opět na Suchým bylo zatažené a na stan bubnoval vytrvalý déšť, tedy příjemná změna. Protože do bojů o první místa mi chybělo kolem 20 minut, úkolem dneška bylo neztratit pěkné sedmé místo, když borec přede mnou měl náskok 4 minuty a já před dalším borcem jen 2. Běželo se na mapě Věchtěnec, na které jsem šel noční. A řekl bych, že mi to dost pomohlo, aspoň na začátku. Mapa i terén byly pro mě nejzajímavější z celých závodů, spousta kamenů, meliorací a hustníků s kontrolama, tahle etapa se mi líbila opravdu nejvíc. Dokonce jsem sám sebe místy překvapoval během do kopce. Jaké pak bylo moje překvapení, když jsem za 21 doběhl borce přede mnou. Tedy on doběhl spíš mě, páč to někde zasekal, a ač další kontrola byla pěkně vidět z průseku, po kterém jsme šli, vyrazil k jiné skalce, tudíž jsem ho tam nechal a valil směr cíl.
      Z šestého místa celkově a čtvrtého nejlepšího času v etapě jsem měl radost, stejně jako z celých pětidenních, které se, myslím, letos opravdu povedly a děkuju pořadatelům za skvěle odvedenou práci.

H21A - výsledky po 5. etapě - 23 závodníků
1.etapa 2.etapa 3.etapa 4.etapa 5.etapa CELKEM
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
1. Přikryl Petr PBM6707 39.16 ( 8) 52.12 ( 2) 37.30 ( 1) 57.40 ( 1) 58.23 (1 ) 245.01
6. Leštínský Tomáš DOB7801 40.33 (10) 62.46 (14) 42.25 ( 7) 66.35 ( 6) 62.13 (4 ) 274.32 29.31

Noční OB na krátké trati - T5 (5.00 km, 80 m, 10 kontrol) - 13 závodníků
1. Jansa Jiří CHT8402 A SK Chrast 33.37
5. Leštínský Tomáš DOB7801 C KOB Dobruška 35.45 + 2.08

(DOB7801)