13.závod žebříčku ještědské oblasti

12.10.2003 - Srbsko

ukázka mapy H21L

Pořadatel: OOB TJ Turnov
Mapa: Kančí zoubek, M 1:10000

     Po vydařeném výchoďáku jsem s Cholerou vyrazil na (nebojím se použít to slovo) tradiční letošní rozloučení se skalami, opět ke Kosti na mapu Kančí zoubek. Počasí nemohlo být lepší, narozdíl od včerejška bylo jasno a rozumně teplo (na půlku října). Pořadatelé našli zázemí v rekreačním zařízení Ráj, kde to skoro tak i vypadalo. Hlavně mě potěšilo občerstvení, jehož hlavním sortimentem byly buchty na několik způsobů a všechny vynikající, taktéž potěšil výběr muziky z dob, kdy ani já jsem ještě nebyl na světě.
      Výborné od pořadatelů bylo rovněž to, že Cholera šel v 0 a já ve 2 do lesa. Ovšem moje ambice, že ho doběhnu, se rozplynuly už na jedničce. Tou byl jeden z tzv. "Bohouškových vývratů", kdo byl na loňských Pěkných prázdninách ví, kdo ne, byl to prostě vývrat v bažině. To by ale ještě nebylo nejhorší. Na startu jsem nějak nepochopil systém cestiček, které mapa neznázorňovala asi nejpřesněji. No prostě jsem se vydal po maličko jiné. To by nebylo zas až tak na škodu, směr byl přibližně stejný, dokonce i potok, který jsem měl překonat, jsem překonal, ale co to? Míjím ho v nějakém divném úhlu, než bych měl, ale nedám se, vždyť bažina je na dohled, takže hup do ní a brodit. Když už jsem si pomalu myslel, že bych tam mohl být, bažina najednou nikde a já koukal do bílého lesa. Tady už skutečně nebylo něco v pořádku, takže jsem začal zuřivě mapovat. Po první úvaze, že jsem vývrat přehlédl, jsem se vrátil do bažiny a chvíli si ji užíval, načež se tato úvaha ukázala jako mylná. No a protože mi v širokém a dalekém okolí nic nesedělo (teda bažina i meliorace ve světle zeleným tam byla, ale jak tak teď doma zjišťuju, mapař ji do mapy nějak zapoměl zanést), prostě rozhodl jsem se dojít na nějakou větší cestu. Jedna taková vhodná se nabízela měrem na jih, takže jsem tím směrem vyrazil. Úspěch se dostavil a já jen nevěřícně kroutil hlavou nad tím, jaxem se tak daleko mohl dostat. No nic, z tohohle směru jsem ji našel pak už hned (a třistametrový postup za deset minut).
      Silně demotivován tímto frustrujícím zážitkem hned na začátku závodu jsem pak chtěl jít na jistotu. Vývrat trochu v zeleným, poblíž pěšina. Podle mapy to neměl být problém. I tady jsem ale zaperlil, když jsem ten vývrat vtipně přikrytý z té správné strany větví přehlédl jako krajinu a neohroženě pročesával hustník dál až k průseku. Tam jsem zjistil svůj omyl a cestou zpět jsem ji konečně našel. Po půlkilometru v lese ztráta 12 minut! Teď už mi skutečně o nic nešlo, den byl hezký, les taky, žádné velké kopce, sem tam skály, takže jsem se za pěkných 84 minut vrátil z lesa vcelku spokojen.
      Tedy kromě svého výsledku, ale to dneska nebylo důležité. Škoda, že jste se mnou (DOB) nikdo nechtěl jet, byl to opravdu moc hezký pohodový orientační den (a nebýt toho, že rozum startoval až deset minut po mě, mohl i výsledek stát za to).

Konečné výsledky kategorie: H21L        7.9km  255m 26k - 41 závodníků
1.Přinda Lukáš VSK Slavia TU Libere VLI7701 56.48 +
30.Leštínský Tomáš KOB Dobruška DOB7801 C 84.07 + 27.19

(DOB7801)