Branný Orientační Závod Hlídek

pátek 10.10.2003 - Šediviny

ukázka mapy

Pořadatel: VGHUř Dobruška
Mapa: topografická 1:25000 zvětšená do 1:15000

     Obvykle přináším jenom zprávy z klasickýho orienťáku, nicméně protože tahle akce se mi moc líbila, tak se tady o ní trochu rozepíšu. BOZH, neboli branný orientační závod hlídek, je závod pořádaný Vojenským geografickým a hydrometeorologickým úřadem (VGHUř) Dobruška. Účastnit se může skoro každý, ale většinou to dopadne tak, že 90% tvoří sportuchtiví lidi z práce a pár přespolních orientačních běžců, co mají s armádou něco společného. Kromě orienťáku na topografické mapě závod zahrnuje i střelbu ze vzduchovky, hod granátem, letošní ročník obsahoval i šplh a test ze zdravovědy. Prostě vždy netradiční zážitek. Jo a závodí se ve dvojicích, což je občas taky zajímavé.
      Počasí letos pálo, neboť bylo hnusně a mlha s viditelností tak 50 metrů. První se absolvovala střelba a granát.Disciplíny nic moc, přesto se nám (mě a bráchovi) podařilo z šesti ran udělat v terči sedm dírek. Vysvětlení spočívalo v tom, že v terči vedle našeho bylo dírek pouze pět. Soupeři, díky! Když všichni toto splnili, mohlo se vyrazit do lesa. Jak říkám, viditelnost nebyla nic moc, o to to ale bylo zajímavější, hlavně dlouhé přeběhy přes tamní louky, kdy člověk skoro nevěděl, kam jde a kde se objeví. Závod vypadá trochu jako krátký rogaining, kdy úkolem je obejít všechny kontroly v libovolném pořadí. Všichni až na nás dali na doporučení stavitele absolvovat trať od 1 do 15. Protože ale největší kopec byl v tomto směru až na kontrole 9, rozhodl jsem se pro opačný směr. A asi jsem udělal dobře. Šel jsem naprosto přesně, brácha za mnou vlál a kromě 4, kterou jsme trošku pohledali (posed v hustníku), to byl vynikající závod.
      I když běh naší hlídky byl nejlepší (nebo spíš pobyt v lese nejkratší), díky tomu, že neumíme házet granátem a zdravověda nám taky nic moc neříká, za tyto druhotné disciplíny jsme získali pár trestných minut, což nás o 9 sekund posunulo na druhou příčku za tandem Kotlář-Ovčarik. Ovšem i tak na nás zbyla krásná cena - elektrický kartáček. :-)
      Výsledky nejsou až tak důležité při závodě této úrovně.

(DOB7801)