4.závod ještědské oblasti

6.4.2003, Okna u Doks

ukázka mapy H21L

Pořadatel: OK Doksy
Mapa: Kukaččí skála, M 1:10 000, E 5m

     Po hezkém výchoďáku jsem druhý den vyrazil zlákán Cholerou do ještědské oblasti na skály kolem Doks. Počasí po včerejšku bylo ještě horší, bylo pod mrakem, padal sníh, teploty pod nulou, a já jsem chuť na skály ve sněhu moc neměl. Ovšem předpověď na velikonoce hlásí taky skály ve sněhu, takže jsem to dneska pojal jako výzvu a trénink.
      Orienťáci obsadili náves všem snad známé vesnice Okna, kde minulý rok byly Áčka a 2.etapa pětidenních. Po klidném odprezentování jsem pak v autě (hospoda pro cca 40 lidí byla úplně plná, nedalo se ani předbíhat) čekal na svůj start (76). Závodníci byli povětšinou smíření s tím, že dneska bude v lese zima, ale pak se kolem času 60 strhla skoro hodinová vánice (vystihnul bych to snad slovy "bílá tma"), že nebylo přes padající sníh vidět na 100 m.Myslím, že tohle dost lidí odradilo od závodu a zůstali v hospodě. Já jsem neohroženě (zmrzlý jako ...) vyrazil na start. Odměnou mi pak bylo tak od 8.kontroly azůro a na pasekách i překvapivě trochu teplo.
      No a vlastní závod ... byl vcelku hezký, až na pasáže 2-3 a 24-25, které protáhly závodníky středně zeleným hustníkem. To by mě ani nevadilo, mám hustníky rád, ale nějak se mi tam nepodařilo pochopit mapu, najít průseky, co mě měly dovést ke kontrolám, prostě hrůza. Když jsem se z 2 na 3 objevil u železnice, došlo mi, že tady nebude něco v pořádku. Potom až do 24 to byly hezké běhavé postupy s nezáludnou dohledávkou, ke kontrolám už byly ve sněhu vyšlapané pěšiny. No, a pak zase ten hustník. Teď jsem siuž dával pozor, hlídal každý krok, načež jsem se utvrdil v tom, že ty průseky jsou fakt namalovaný blbě (nebo jich tam pár chybí). V podstatě vylučovací metodou jsem pak dorazil ke kontrole a už v pohodě doběhl do cíle.
      Svůj dnešní výkon radši něbudu komentovat, určitě to šlo běžet líp a rychleji. S tou rychlostí ... zajímavé bylo, že SI krabice razily (snad díky zimě?) poměrně dlouho (mezi 5-10 sekundami). To na 29 kontrolách dělá v horším případě skoro i pět minut. No ale takhle aspoň člověk přiběhl ke kontrole, strčil tam čip, vydýchal se, namapoval další postup, podíval se kolem kontroly, jak je v lese hezky, pak to píplo a mohlo se běžet dál. Ale v celku to byl hezký závod v hezkém terénu, organizačně zajištěný (namátkou vybírám z pokynů: "Mytí: doma", "Šatny: nejsou, použijte vlastní dopravní prostředky", ... to určitě organizaci značně ulehčilo)
      I když se fakt není čím chlubit, tady je můj výsledek:

H21L  (78)          10.600 km  355 m   29 K - 78 závodníků 
1 Přinda Lukáš VLI VSK Slavia TU Liberec 64:31 VLI7701
54 Leštínský Tomáš DOB KOB Dobruška 95:11 DOB7801

(DOB7801)